2. sz. Dózsa György Általános Iskola rövid története

1921-1996

 

Eötvös József kultuszminiszter nevéhez fűződő, korszakos jelentőségű 1868. évi XXXVIII. törvény  - több nyugat-európai államot megelőzve - előírta az általános tankötelezettséget, és az elemi-, illetve a polgári fiú- és leányiskolai rendszer megteremtését. A polgári iskolákba 4 év elemi iskola sikeres elvégzése után jelentkezhettek a 9-10 éves korú gyerekek. A polgári iskolák eleinte elsősorban a városok és nagyobb községek lakosságának jobb módú gyermekei számára biztosítottak lehetőséget középfokú oktatásra. A századforduló körüli években a polgári iskolai rendszer gyors fejlődésnek indult. Már nem csak a jobb módú polgárság vette igénybe ezt az iskolatípust, hiszen a szegényebb rétegek számára szinte csak ez jelentette a továbbtanulás lehetőségét, a középfokú végzettség megszerzését. A gyorsan növekvő tanulólétszám szükségessé tette új iskolák megnyitását.   

Az iskolánk elődjének számító r.k. polgári fiúiskolát 1921-ben alapították, melyet akkor még (az első osztályának 50 nyilvános tanulójával), a gimnázium fogadott be (akkori igazgatója Erdős Tivadar volt). A r.k. polgári fiúiskola 1923-ban költözött át a gimnázium mellett található egykori ispotály épületébe. ( és 1925-ben a felső mezőgazdasági iskola is ide költözött ) 1944-ben a háború eseményei miatt az iskolát bezárták, majd 1945. március 16-án nyílt meg újra.

A háború után a polgári iskolai rendszer helyett bevezetésre került a nyolc osztályos általános iskolai rendszer. 1945 és 1948 közötti években az általános iskolák létrejöttével a polgári iskolák fokozatosan megszűntek.

1947-48-ban az iskolánk neve Gyöngyösi Római Katolikus Általános Fiúiskola volt. Az iskolák 1948-as államosítása után az 1948-49-es tanévben iskolánk neve V.sz. Állami Általános Iskolára változott. (Az igazgató ezekben az években Reisz Jakab, helyettese Egyed Antal volt.)

Az 1949-50-es tanévtől Gyöngyös város akkori általános iskoláit körzetesítették, és a kijelölt körzeteknek megfelelően minden tanuló a saját körzetének megfelelő iskolába került áthelyezésre. Akkortól már leánytanulói is lehettek az iskolának. A létrehozott körzeteknek megfelelően besorszámozták az általános iskolákat, és iskolánk ekkor kapta a 2. számú Állami Általános Iskola nevet. Ez a köztudatban annyira megmaradt, hogy a mai napig is szinte mindenki így ismeri a városban "kettesiskola" - annak ellenére, hogy 1961-ben az iskola neve Dózsa György Állami Általános Iskola lett, ami később Dózsa György Általános Iskolára változott. Az igazgató Sasvári János volt.

A cserkészmozgalom megszűnése után, az 1946-48-as évektől az iskolánkban is szerveződött az úttörő élet. Az 50-es években kialakult úttörőmozgalom szervezeti keretei között, az iskola tanulmányi munkáját segítve, különböző változatos programokkal iskolánkban a 4206. számú Hámán Kató Úttörőcsapat működött, és a mindenkori gyermeknapon került sor az 1. osztályosok kisdobos fogadalomtételére, valamint a 4. osztályosok úttörővé avatására. (A rendszerváltás után az úttörőcsapat megszűnt. )

Gyöngyös város általános iskoláinak 1996-os átszervezésével (az általános iskolák összevonásával), a "kettesiskola" - fennállásának 75. évében - megszűnt. Így a Dózsa György Általános Iskolában az 1995-96-os volt az utolsó tanév. Az igazgató Vörös Tamásné (Pádár Valéria) volt.

Az iskola megszűnésével az általános iskolánk szerepét a Felsővárosi Általános Iskola vette át.

 

Az általános iskola műemlék épületét - a kártalanítás részeként - a Felsővárosi Plébánia kapta meg iskolai oktatás céljára. Az épületet (amelyben 11 tanterem, 3 szaktanterem, tankonyha és egy számítógépterem is helyet kapott) négy évig tartó felújítás után 2011. április 7-én dr. Ternyák Csaba egri érsek szentelt fel. Az iskolában többnyire hátrányos helyzetű tanulók szakképzése történik.

... az ingatlan rendbetétele még nem ért véget, az épülethez tartozó udvar felújítása folyamatban van. 

Oldalmenü

Kövess minket a Facebookon is  ...

Diavetítő
Naptár
Szavazás
Mi a véleményed a honlapról?
Jó ötlet volt a létrehozása.
Örülök,hogy nekünk is van honlapunk.
Tetszik az új formája és a tartalma.
A tartalmát lehetne gyakrabban frissíteni.
Nem igazán tetszik, nekem közömbös.